En ting er at planlægge sin køkkenhave en mørk aften i februar med buldrende ild i ovnen og bundfrossen jord udenfor. Noget andet er de daglige forpligtelser, som følger med, når man når halvvejs gennem foråret, og ikke blot de første frø begynder at sætte spirer, men også ukrudtet vågner op til dåd ovenpå vinterdvalen.
Så bliver det pludselig hårdt, vedvarende arbejde, og så kan man gribe sig i at tænke: Jeg orker det ikke.
Så langt er vi langtfra nået, for spiringstiden repræsenterer også den første belønning for indsatsen. Vi kan se spinaten stikke de grønne spidser op, de første ærteplanter er også brudt igennem og kartoflerne har også nydt godt af de varme dage i midten af april.
Men som jeg har forklaret Jonathan, har vi nået tidspunktet, hvor køkkenhaven kræver daglig pasning for ikke at komme ud af kontrol.
Selv om vi rensede overfladen fore tre uger siden, lever ukrudtet i bedste velgående under jorden med lange, genstridige rødder, som nu begynder at sætte skud i vejret. Og de skal bare holdes nede med hård hånd.
Her er det selvfølgelig rart at være to, og specielt at være ham, der kan dirigere og lede arbejdet :). Skuffejernet er en fantastisk opfindelse, men det kræver lidt rutine og håndelag at få det til at makke ret, så det kun er ukrudtet og ikke de planlagte vækster, der ryger væk.
Jeg brillerede ved at sætte foden oven på gulerodsspirerne, da jeg skulle demonstrere den korrekte lugeteknik, men vi har besluttet at være large med fejl og mangler i denne første sæson. Vi får, hvad vi får, men stiller ikke krav mængden endnu, for det skal jo være sjovt.
Og så er vi slet ikke færdige med at så eller plante. Vi har købt frø med både gammeldags, røde bladbeder, kravlebønner m.m, som først må komme i jorden, når den har nået 10 grader. Stikker man et termometer i jorden? Vi venter en uge eller to ind i maj, inden vi sår igen. Vi venter også på jordbærplanterne fra Samsø, de kommer til at kræve særlige forholdsregler i forhold til den frække flok af solsorte, som holder til i haven. Mere herom senere.
© 2018, Morten Guldberg. All rights reserved.
30 år som journalist, sportsredaktør, mad & vin skribent, restaurantanmelder, chefredaktør hos Vejle Amts Folkeblad, Jyske Medier og Jysk Fynske Medier. Selvstændig medierådgiver/konsulent.