
Gadgets: Inden længe kan vi avle grøntsager og fremstille vin uden sollys – faktisk har vi allerede mulighed for at købe computerstyret vækstlys.
Først havde vi traditionelle glødepærer, som blev sindsygt varme og brugte meget energi; faktisk blev kun 3% af energien til synligt lys. Siden kom sparepærer a la lysstofrør, som ganske vist brugte 75% mindre energi, men som ikke havde ordentligt lys og brugte tid på at nå max. lys.
Vi er dog stadig mange, som når vi taler om, hvilket lys vi vil have, angiver det i watt. F.eks er 100W kraftigt lys. Men det er ikke korrekt, for lys måles i lumen som er lysstrøm. Så vær opmærksom på lumentallet på pakken i stedet for watt. Så vil du kunne sammenligne lysintensiteten for alle pærertyper, uanset hvilket energiforbrug de har.
I de senere år er der sket meget på lys-siden, specielt efter at dioder bliver brugt som transducer mellem elektrisk energi og elektromagnetiske bølger.
Moderne LED (Light-emitting diode) kan gengive alle farver og har desuden særdeles lang levetid; 10-15 år ses. Mon ikke levetiden bare blive længere og længere, eftersom det er ingeniører, der er på opgaven.
Hvad betyder det i praksis? Ja, det vil betyde, at pærer i løssalg eller lamper, hvor pæren kan skiftes, vil blive færre. Mange af de pærer, som du ser i byggemarkedet i dag, er allerede LED, men indbygget i de klassiske fatninger, så de kan bruges med lampen derhjemme.
Hvad gør fabrikanterne af glødetrådspærer? Ja to af de store,Osram/Sylvania og Phillips, er forlængst aktive på LED området, mange fabrikker er lukket eller omstillet til elektronik-produktion.
Selve LED laves typisk i Kina af andre fabrikanter, og derfor ses der i dag produkter, som før var utænkelige af den simple grund, at markedet forsvandt på grund af en teknisk revolution på lys-området.
LED bruges i dag ikke kun til lys i hjemmet, men til også mange andre nyttige områder. Jeg havde den fornøjelse at besøge Sylvania’s udviklingscenter i Boston og så her nye anvendelser af lys. F.eks en mygge-lampe, som for os mennesker udsender hvidt lys, men som for en myg er usynlig/sort.
Men det helt store er LED som vækstlamper. Hvor man nu ved, at det højfrekvente blå lys gør, at planten gror, mens det lavfrekvente røde lys får planten til at sætte frugt/blomst. I Californien ses de første supermarkeder, som avler salat i store lukkede kasser. Uden sollys eller vækstfremmer, kun med vand, jord og LED lys, som styres af en computer for at opnå det ideelle resultat.
Disse vækstlamper kan også købes hos danske web-sites. Så jeg vover den påstand, at om nogle år har vi i skuret LED-vækstlamper til at avle med. Den bedste vin vil blive lavet der, hvor jorden er bedst, hvor der er adgang til billig energi og det bedste vand; Danmark. Dette vil nok chokere en eller anden vin-nørd på denne blog. Romantikken om stejle alpetoppe og udpint jord skulle frembringe den bedste vin må stoppe.
© 2018, Claus Møller. All rights reserved.

Ingeniør, Direktør for Siemens A/S, nørd.