Det begyndte så godt, men Walking Dead er desværre endt som lidt af en sørgerlig historie. selv om det fortsat er den moderne zombie-tradions godfather og store inspirationskilde. Serien er druknet i sin egen succes, og nu kan ingen finde ud af trykke på stopknappen. Forretningen er simpelthen for god.
The Walking Dead er alle tiders mest velbesøgte streamingserie/kabel-tv tv-serie i USA, og det har selvfølgelig en årsag. Seriens første fem sæsoner var fulde af symbolik og ildevarslende, dystopisk energi. Ikke blot med sit univers med civilisationens undergang og menneskeheden dømt til et efterliv som omvandrende kødædere, men også med interessante bud på udviklingen hos en gruppe overlevende efter apokalypsen:
Hvordan reagerer vi, hvilke mekanismer aktiveres i os, når alle betingelser pludselig ændres, og den totale lovløshed råder?
Det har i virkeligheden været det mest interessante i The Walking Dead, som bygger på tegneserien af samme navn, og som er båret af en en flok centrale figurer, som alle fik lov at udvikle sig: Anført af hovedpersonen Rick, ekspolitimanden, der dømt til at lede og føre an i overlevelseskampen mod sin vilje.
Men de svimlende seertal forhindrede ikke producenterne i at sætte handlingen i frigør. De seneste sæsoner – af 16 afsnit hver – er skåret efter samme skabelon: Gode mennesker mod onde mennesker, hvem af de gode må lade livet? (cirka én per sæson), rinse and repeat.
Karaktererne står lige så stille som handlingen, og det kan nok så onde skurke ikke ændre på. Og de fordømte zombier, “walkers” er forlængst reduceret til statister og underlægningshandling uden anden en ceremoniel betydning.
Når serien alligevel er med på listen, skyldes det de første fem sæsoner, som er yderst seværdige og tilføjede seriegenren nye dimensioner. Og pudsigt nok er det kun de seks første sæsoner som er tilgængelige i Danmark på HBO Nordic, efter DR2 stod af serien, og ingen vil længere betale for de nye afsnit udover Blockbuster, hvor sæson syv nu er tilgængelig for 29 kr. per afsnit. Den igangværende sæson er fortsat ikke tilgængelig i Danmark. Om det er prisen eller det kunstneriske niveau, der er årsagen er uvist, men vil man følge med, må man ud på det grå piratmarked eller købe dvd-versionerne, når de bliver tilgængelige. Det er lidt underligt, at Danmark stort set alene er blevet Walking Dead-frit område.
Vi må nøjes med spinoff serien “Fear the walking dead”, som er endog endnu mere kommerciel og blottet for eksistensberettigelse end originalen. En sørgerlig affære, helt igennem.
Bedømmelse: 6/10
© 2018, Morten Guldberg. All rights reserved.
30 år som journalist, sportsredaktør, mad & vin skribent, restaurantanmelder, chefredaktør hos Vejle Amts Folkeblad, Jyske Medier og Jysk Fynske Medier. Selvstændig medierådgiver/konsulent.