Alternative lysdæmpere: Meget indretning i et hjem kan tilpasses og forfines med det rigtige lys til en bestemt lejlighed. Lysdæmpere fra LK-Nes har løst denne opgave i mange hjem, og der sidder de stadig i væggen.
Men nu, hvor glødepæren udskiftes med LED-lys, vil de kun betinget virke; LED-fabrikanten skal i sin styring gøre noget specielt. Dyre er de, og gammeldags ser de ud. Prisen for en lysdæmper til en gængs FUGA kontakt ,f.eks., ligger over 500 kr. Har du et hus med IHC-styring, og dæmperen skal indbygges i tavlen,bliver det nemt det dobbelte. Men hvad gør man i et moderne og smart hjem?
Computer styret lys fra Phillips
Her er flere muligheder, men jeg kan anbefale Phillips Hue eller den danske lampe ORB. Phillips har udviklet en serie af pærer til de gængse fatninger E27, E14 og Halogen fatninger GU-10 samt lamper til inde og ude. Hver pære indeholder en computer og et interface (ZigBee) til en bridge, men det ses ikke, da de ligner deres forgængere på en prik. Bridgen sikrer bl.a. at du kan tilgå pærerne via en app uden for hjemmet.
Hvor adskiller Hue-pærer sig fra glødepærer?
- Energiforbrug pr. pærer er under 10 Watt. Et godt lys med glødepærer krævede fra 60W og op efter.
- Hue pærer kan give 800 lumen kraftigt lys. Det er særdeles kraftigt lys
- Hue kan lysdæmpes via app på din mobil eller en medleveret kontakt (dimmer).
- Philips Hue E27 White & Color Ambiance pærer lyser i alle nuancer af hvid, fra varm til funktionelt kold hvid farve, med en farvetemperatur mellem 2200-6500 K. Dertil kommer et spektrum på 16 mio. farver. Dette sammen med lysdæmpningen giver mange muligheder for at ”pynte bordet op”.
- Via app er der standard farvesekvenser, men du kan oprette flere selv, og du kan samle f.eks tre pærer i en lampe til at virke sammen som gruppe.
- Slukke/tænde sekvenser kan sættes op via app. F.eks til at slukke når solen står. Tilfældige tænd/sluk som simulerer, at der er nogen hjemme osv.
- Geofencing som blot betyder, at når en mobiltelefon nærmer sig hjemmet, kan dette bruges til at tænde lys forskellige steder i forskellige farver og styrke osv. Eller slukke når man forlader hjemmet.
- Man kan via motionsensor sætte lamper til at blinke ved indbrud og meget mere…
Hvad koster det og kan det svare sig?
For ca. 1200 kr. får du et startsæt med tre pærer, en bridge og Hue dimming Switch. Bridgen sætter du via medleveret kabel til router. Downloader app’en til IOS eller Android, skruer pærer i lamperne, app’en finder pærerne, og resten er trivielt.
Du kan ikke lave tilsvarende med LK-NES dæmpere, som heller ikke har pærer osv. Men alene tre lysdæmpere er dyrere! Jeg vil mene, det kan svare sig. Har man brug for at kunne dæmpe lys – det vil jeg mene. Har man ikke brug for farverne, men kan nøjes med de forskellige varianter af hvidt lys – så fås sådanne pærer også, og er ca 30% billigere.
Se denne udmærkede video såfremt ovenstående har vagt din interesse:
© 2018, Claus Møller. All rights reserved.
Ingeniør, Direktør for Siemens A/S, nørd.